Yürüyüş, günümüzde hem bir spor aktivitesi hem de tarihi ve doğal güzellikleri keşif amacı ile yapılan bir outdoor etkinliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki türlü de trekking (yürüyüş) ruhsal ve bedensel sağlığımız için vazgeçmemiz gereken bir alışkanlığımız haline gelmelidir.
Yürüyüş yaparken başın dik olması, karnın içe doğru çekilmesi ve elde herhangi bir şey taşınmaması önerilir. Yürüyüş esnasında kalp hızının 100-110 arasında olması ideal olarak kabul edilir. İdeal kalp hızına ulaşmak için yürüyüş hızının kademeli olarak artırılması gerekir. Beş dakikalık bir ısınmadan sonra yürüyüş yapmaya başlanmalı ve yürüyüş tamamlandıktan sonra temponun yavaş yavaş düşürülerek kalp hızının normale dönmesi sağlanmalıdır.
En iyi yürüyüş programı haftada 5 gün ve günlük 10 bin adımın hedeflendiği programdır. İlk günlerde günlük 3 bin – 4 bin adım ile başlanması ve ilerleyen süreçte adım sayısının 10 bine ulaşması önerilir. Yürüme temposu ise 10 dakika da 1000 adımdır. Yürüyüş programının ilk günlerinde bel ve bacak kaslarında hafif ağrılar normal kabul edilebilir. Ancak ağrının artması, nefes darlığı, çarpıntı ve baş dönmesi gibi durumlarda egzersiz bırakılmalı ve mutlaka bir sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.
Yürüyüş esnasında salgılanan endorfin sakinleştirici ve ağrı kesici etki gösterir. Düzenli olarak yapılan yürüyüşler beyne giden kan akışını düzenler ve stres, depresyon gibi ruh hali bozuklukları ile mücadeleye yardımcı olur.
Yürüyüş yaparken midenin dolu olmaması oldukça önemli bir noktadır. Yürüyüşe başlamadan en az 2 saat önce yemek yeme işlemi bitmiş olmalıdır. Dolu mide ile yapılan yürüyüşlerde vücut sindirim işlemine devam ettiği için zorlanabilir ve tansiyon problemleri yaşanabilir.
1880'li yıllarda İngiltere'de "İngiliz Amatör Atletizm Derneği" tarafından yürüyüş ya da dağ yürüyüşü etkinliği olarak düzenlenmiştir. 1866 yılında ilk amatör yürüme şampiyonası organize edilmiştir ve yarışı John Chambers kazanmıştır. Bu tür organizasyonlarla düzenlenen kurallar sayesinde yürüme sporu 19. yüzyıl boyunca olgunlaşmıştır.
Kaynaklar: biletbayi.com
Rezervasyon talepleriniz ve diğer konular hakkında bize yazabilirsiniz. En kısa zamanda, size ulaşıyor olacağız. Yazmak için, dilerseniz whatsapp ikonunu da kullanabilirsiniz.
Ofisimiz, meydana sadece 20 metre uzaklıkta. Dilerseniz, buyrun, size birşeyler ikram edelim.
Ya da, dilerseniz bizi arayarak da yerinizi ayırabilirsiniz.